Selçuk üniversitesinin Rektörlük seçimlerinde son günlere gelindi Bu zamana kadar adaylar konuştu. Yavaş yavaş konuşma sırası seçmenlik hakkını elinde bulunduranlara geldi. Yeni iddialar, adaylıktan çekilenler…
Bütün bunları bu hafta radyo programımda bulabilirsiniz. Cumartesi, değerli bir hocamızla, adaylarda aranması gereken özellileri konuşacağız Pazar günü ise konuyla ilgili son programı en güçlü aday Prof Dr. Mustafa Şahin’le yapacağız.
Bütün iddialara cevap arayacağız programda…
Bildiğiniz gibi daha önceden bu konuda kamuoyu yoklaması sonuçlarını yayınlamıştık. O sonuçlar bir nevi ön çalışma niteliğindeydi. Şimdi aşağıda göreceğiniz temayül araştırması sonuçları gerçek sonuçları yansıtacak nitelikte.
Bu katılımcı anket değerli bir araştırmacı hocamız tarafından yapılmış olup hedef alınan kitlenin %70'ine tekabül etmektedir. Bu ankette, katılımcı, gözlem ve yüz yüze görüşmelerle veri toplanmıştır..
Öncelikle birkaç not; Bazı adaylar çekildi. Bazı adaylar ise birleşerek daha katılımcı ve daha aktif pozisyonlar almaya başladılar. Kararsızların son anda daha katılımcı ve daha bütünleştirici adaylara ya da adaya yönelmesi mümkün görünmektedir. Son Adayların rektörlük seçimine kadar çalışmalarının yanı sıra, birinci aşaması YÖK, ikinci aşaması ise Cumhurbaşkanlığı makamının kararı oluşturmaktadır. Üniversitede öğretim üyelerinin temayülleri genel olarak bütünleştirici imajları verilmektedir.
İşte adayların yüzdesel olarak alacağı oylar en alttaki şemadadır. Ama önce bu sıralamada adaylara neye göre puan verilmiştir? sorusuna cevap arayalım. İşte bu soruya cevaplar şemalarla birlikte gösterilmiştir.
|
oranlar |
% |
|
Becerikli |
13 |
|
Bütünleştirici |
19 |
|
Teşvik edici ve geliştirici |
22 |
|
Yeniliklere açılımcı ve geliştirici |
46 |
|
Toplam |
100 |
Öğretim üyeleri, adaylardan üniversite misyonuna uygun özellikler arasında katılımcı ve bütün görüşleri ve grupları bir araya getirebilen özellikler aramaktadır
|
Özellkler |
% |
|
karizması olmalı,dik duruşlu |
26 |
|
katılımcı |
45 |
|
ekip çalışması |
29 |
|
Toplam |
100,0 |
Çalışma ortamı açısından adaylarda aranan özellikler
|
Özellikler |
% |
|
tam özgürlükçü ve uzlaşılabilir |
18 |
|
Sorumluluk ,katılımcı, ulaşılabilir. |
74 |
|
Taviz vermeyen |
8 |
|
Total |
100,0 |
Yönetim anlayışı,değerlendirme ve atamalardaki kriterler
Personel değerlendirme ve atamalarda kariyer ve liyakat gibi özellikleri içeren yönetimsel kararlarda kendi etrafına belirli çevrelerin oluşmaması ve görevi liyakatiyle yerine getirebilecek, hizipçi olmayan öğretim üyelerinin atanması istenilmektedir. Belirli kişilerin desteklemesiyle katılımı sağlamayan bir yönetim anlayışı istenilmemektedir.
|
Özellikler |
% |
|
çalışma hayatına ilişkim hukuki kural.bilme |
4.0 |
|
Performansa göre değerlendirme |
25 |
|
İş analizi yapabilen |
24 |
|
Yönlendirme becerili |
15 |
|
Davranış bilgisine sahip |
9 |
|
Yenilikçi, değişimci |
19 |
|
Serbest yapıya sahip yeni hızlı |
4 |
|
Total |
100,0 |
Adaylara tercih yönelimi...

Yüzde oranlarına bakarak birkaç şey söylenilebilir. Mesela, seçim sürecinde bazı adayların ittifak yapmaları olumlu görülmektedir. Bazı tepkilere rağmen üniversitede bütünleşmek adına güzel bir davranış olarak şemaya yansımış. Önemli olan temiz bir seçim süreci yürütüp sadece projelerini anlatan öğretim üyelerinin güvenini kazanmaya ve oylarını yükseltmeye devam ettiği görülmektedir.
Son olarak; Adayların hepsi de değerli hocalarımız. Son birleşmeler ile katılımcı bir yönetim anlayışı oluşturulabilir ve bu yönde çalışma olduğu zaman Selçuk üniversitesi hak ettiği yere gelecektir.
