Rektörlük Seçimleri ve Ahmet Kağan Karabulut
Mehmet Ali Elmacı

Rektörlük Seçimleri ve Ahmet Kağan Karabulut

 

Türkiye’nin öğrenci sayısı bakımından en büyük üniversite olan özelliğine sahip Selçuk Üniversitesinin Rektörlük seçimleri yaklaştıkça yeni adaylar kendini gösterirken mevcut adayların projelerini okudukça bunlara duyarsız kalamayacağımızı anladık ve bu konuda üzerimize düşenin fazlasını yapmaya çalışıyoruz.

Hele konu Konya’yı ilgilendiriyorsa…

Bu bağlamda Ribat FM’de Pozitif Bakış programında Prof. Dr. Ahmet Kağan Karabulut hocayı ağırladık. Hocanın kendi deyimiyle “Kağan Hoca’yı”…

Ben fazla uzatmadan programda konuştuklarımızın önemli noktalarını soru cevap şeklinde sizler sunmaya çalışacağım. Buyurun beraber bakalı.

Yönetim oldukça zor, sıkıntılı ve yorucu bir süreçtir. Böyle olduğu bilindiği halde neden bu zorluğa talip oldunuz? 

Selçuk Üniversitesi’ni, alanında rekabet eden mezunlar yetiştiren, bilim ve teknolojide öncü, bölgesine, ülkesine ve insanlığa değer katan, çağdaş, yenilikçi ve her bir üyesinin mensubu bulunmaktan gurur duyacağı bir kurum haline getirmek için bu göreve talip oldum. Bugüne kadar olduğu gibi, bütün enerjimi, edindiğim bilgi, birikim, beceri ve deneyimlerimi yarının başarılarına dönüştürmek için; başta üniversitemizin değerli mensupları olmak üzere, tüm paydaşları da sürece dahil ederek ideal Selçuk Üniversitesi’ni oluşturmak ve geleceğe hazırlamak heyecanı ile yola çıkıyorum.

Bu görev için yeterli deneyime ve birikime sahip olduğunuzu düşünüyor musunuz?

1992 yılında çalışmaya başladığım üniversitemizde, değişik kademelerde akademik ve idari görevlerin (Selçuklu Tıp Fakültesi’nde; Fakülte Sekreterliği, Dekan Yardımcılığı, Kurucu Başhekimlik, Dekanlık, Üniversitemizde Yönetim Kurulu ve Senato Üyeliği) yanı sıra, çeşitli komisyonlarda da (Bilimsel Araştırma Projeleri Yönetim Kurulu, Uluslararası Akreditasyon Kurulu, Stratejik Planlama Kurulu, Akademik Değerlendirme Kurulu, Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu, Selçuk Tıp Dergisi Yayın Kurulu, Son Soruşturma Kurulu vb.) yer almak suretiyle, yine Selçuklu Tıp Fakültesi’nin kuruluş sürecinde gerek bölge milletvekilleri ve bakanlarımızla gerekse Ankara bürokrasisiyle (Başbakanlık Personel Dairesi, Maliye Bakanlığı, DPT, Hazine Müsteşarlığı vb) sürekli temasta bulunmuş olmanın getirdiği deneyimlere sahip bulunmaktayım. Yani hem üniversite içinde hem de üniversitenin ilişkide bulunduğu devletin değişik kademeleriyle irtibatlardan edindiğim tecrübeler ışığında devletimize, milletimize ve özellikle de bu imkânların bana sağlandığı üniversiteme hizmet edecek hem akademik hemde idari deneyim ve birikime sahip olduğumu düşünüyorum.

Selçuk Üniversitesini ne kadar tanıyorsunuz?

Gerek Uluslararası Akreditasyon Kurulu çalışmaları esnasında hazırladığımız “Selçuk Üniversitesi Öz Değerlendirme Raporu” çalışmaları ve bu kapsamda yapılan SWOT analizleri değerlendirmeleri ile gerekse de Stratejik Planlama Kurulu ve Akademik Değerlendirme Kurulu çalışmalarımız esnasında hazırladığımız stratejik planlar, üniversitemizin performans kriterleri, bunların planlanması, projelendirilmesi, bütçelendirilmesi çalışmaları üniversitemizi A’dan Z’ye tanıma anlamında önemli bir birikim elde etmemi sağlamıştır.

Önemli projelerinizden bahseder misiniz?

En çok önemsediğim ve yapmaya kendi kendime söz verdiğim, yıllardır hayalini kurduğum projem; “Engelliler Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi”nin üniversitemiz bünyesinde kurulması ve görme, işitme, bedensel ve zihinsel tüm engelli vatandaşlarımızın profesyonel düzeyde, akademik yaklaşımlarla rehabilitasyon ve eğitimlerinin, akademik kadrolu elemanların gözetim ve denetiminde yapılmasını sağlamaktır. Zira işitme engelli olan oğlunu tam 6 yıl boyunca Hacettepe Üniversitesi’ne Ankara’ya her 15-20 günde bir taşımak durumunda kalmış bir baba olarak bu eksikliğin Konya’mız için ne anlama geldiğinin çok iyi farkında olan biriyim. Sayın Konya Valimizin değerli eşleri Hanımefendi’nin de bir toplantımızda çok veciz bir şekilde ifade ettikleri gibi “Bizim bu çocuklarımıza bir borcumuz var ve onlar için atılması gerekip de atılmayan her adım bizim günahımızdır” düşüncesinden hareketle bu projeyi bir an önce hayata geçirmek boynumuzun borcudur.

Ayrıca yakın zamanda kuruluşu resmi olarak gerçekleşen ve üniversitemiz kampüsünde arazi tahsisi de yapılan “Yaşlı Bakım Merkezi” nin bir an önce binalarının yapılarak hayata geçirilmesi ve yaşlı ve desteğe muhtaç vatandaşlarımıza profesyonel ve güler yüzlü bir destek sağlanırken onların yakınlarına da gerekli eğitimlerin verildiği bir merkez olarak çalışmasını da en kısa zamanda sağlamak öncelikli hedeflerimiz arasındadır.

Bir başka ve yaklaşık 5 yıldır hayalini kurduğum projemiz ise kuruluşunda çok emek verdiğimiz ve bugün itibariyle bizler için bir dua kapısı hükmünde hizmet vermeye başlamış olan Selçuklu Tıp Fakültesi’nin yanı başında son derece modern ve çağı yakalamış bir “Kök Hücre, Doku ve Organ Transplantasyon Hastanesi” kazandırmaktır. Daha geçen yıl bu konuda Hazine Müsteşarlığı yetkilileri ile görüşmeler yaparak yeni bir hazine garantili yurt dışı kredili ihale kapsamında üniversitemiz bütçe ve kaynaklarına da dokunmadan yapabileceğimiz konusunda da ümitlenmiş idik. Bize bu konuda yapılan yeni yasal düzenlemelerin artık hazine garantörlüğüne izin verdiğini söylediklerinde bu hayalimizi de gerçekleştirebilme noktasında çok mutlu olmuştuk. Umarım bu projemizi de en kısa sürede realize ederek değerli halkımızın hizmetine sunar ve hastalarımızın bu tedaviler için de başka illere gitmesinin önüne geçmiş oluruz.

Her üç projenin de insan sağlığı ve rehabilitasyonu ile ilgili olması dikkat çekebilir. Her birimiz doğrudan ya da dolaylı olarak yukarıda bahsedilen sağlık veya engellilik problemlerinden etkilenmekteyiz. Toplumun kanayan yarası olan bu hususlarda üniversitemizin ön alması ve öncü olması gerektiğinden dolayı burada öncelikle bahsedilmiştir. Bunlara ilave olarak gerek fen bilimleri gerekse sosyal bilimler alanında da bu branşlardan çok değerli öğretim üyelerimizle olgunlaştırmakta olduğumuz başka projelerimiz de mevcut. Örneğin “Nano Teknoloji Merkezi” gibi. Bu projelerimizi de kamuoyu ile peyderpey paylaşmaya devam edeceğiz.

Projeler ne kadar üniversiteyi ilgilendiriyorsa bir o kadar da Konya’yı ilgilendiriyor. Fazla söze gerek yok. Söyleyecek sözü ve Konya için projesi olan herkesin yanındayız.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Ahmet Köseoğlu TYB Konya Şubesinde Yeniden Başkan Seçildi
Ahmet Köseoğlu TYB Konya Şubesinde Yeniden Başkan Seçildi
BİR ŞAİRİN SERENCÂMI; KURGANLAR - Mustafa Uçurum
BİR ŞAİRİN SERENCÂMI; KURGANLAR - Mustafa Uçurum