Projesini Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yürüttüğü, MEVKA’nın da desteklediği Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin temeli törenle atıldı. Çatalhöyük’teki temel atma programına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Vali Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekilleri Orhan Erdem, Ziya Altunyaldız, Tahir Akyürek, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Fidan Yüksel, Konya İl Jandarma Komutanı Şakir Uslu, İl Kültür Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı, KOP Başkanı Mahmut Sami Şahin, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, MHP İl Başkanı Remzi Karaarslan ile diğer ilgililer katıldı.
ANADOLU DEĞERLERLE DOLU
Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Anadolu topraklarının, insan medeniyetinin filizlendiği, şekillendiği coğrafya olduğuna dikkat çekti. Anadolu’nun, en görkemli imparatorlukların, en zengin kültürlerin beşiği ve bekçisi olduğunu, kat kat derinliklerde onların emanetlerini koruyarak asırlar ötesine taşıdığını dile getiren Bakan Ersoy, “Bu tarihi ve kültürel bağlamda Çatalhöyük, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde hak ettiği yeri alan, ülkemizin ve insanlığın en önemli arkeolojik değerlerinden birtanesidir. Çatalhöyük yaklaşık 9 bin 400 yıl önce yaşamış insanların hayat anlayışlarını, sanatlarını, sosyal ve kültürel yapılarını anlatan, günümüze kadar gelmiş ses ve yankıdır. 21 metrelik yüksekliğe ulaşan bir höyükten bahsediyoruz. 18 adet yapı katı var. Evlerin biçimleri, içerdikleri yapı malzemeleri, duvar resimleri, rölyefler binlerce yıl öncesinin gözlerinden bakabilmemize, dünyayı o gözlerle görebilmemize ve anlamamıza vesile olmakta, bunu deneyimleyebileceğimiz bir zaman ve mekan yolculuğunun kapılarını aralamaktadır. Çatalhöyük sayesinde madenciliğin Anadolu’daki başlangıç tarihi neolitik döneme kadar inmektedir. O dönemin insanları, toplayıcılık ve avcılığın yanında, çiftçilikle de uğraşmaktadır. Duvar resimlerinde kent planına yer veren ilk yerleşim planı olan Çatalhöyük, günümüzdeki mülkiyet kavramının o dönemde başladığını göstermektedir ve pişmiş topraktan yapılmış damga mühürler, bu gerçeği belgelemiştir. Gördüğünüz gibi insanlığın hafızasına bu kadar derinlere inilmesi ve bu denli ayrıntılı bilgiye ulaşılması mümkün olmaktadır. Çünkü topraklarımız böyle bir birikime sahiptir. Çatalhöyük keşfedildiğinde bir çığır açmıştır. Efes, Truva, Aslantepe ve niceleri paha biçilmez ziynet misali Türkiye’nin dört bir yanına serpilmiş gibidir. İşte Göbeklitepe yeni bir dönem başlatmıştır. Anadolu, insanlığa ve bilim çevrelerine nice heyecanlar ve şoklar yaşatacak. Bundan hiç şüphemiz yok. Türkiye’nin sahip olduğu arkeolojik varlık sayesinde, bu seviyeye yakın diyebileceğimiz 2. Bir ülke yok. Madem bu kadar rakipsiziz, sorumluluğumuz büyük. Bizler de arkeolojik kazı çalışmalarına verdiğimiz destekle mücadele veriyoruz” dedi.
MUAZZAM BİR BÖLGE
Türkiye’nin sahip olduklarıyla zihinlerdeki yerini alması gerektiğini belirten Bakan Ersoy, bu doğrultuda çalışmalar yürüttüklerinin altını çizdi. Konuya ilişkin Bakan Ersoy şunları söyledi, “Ören yerlerimizde ve müzelerimizde, bilgiyi, estetiği ve teknolojiyi en doğru şekilde kullanarak ama daima doyurucu ve akılda kalıcı şekilde insanlara sunma gayretinin arkasında bu amaç bulunmaktadır. Temelini atmakta olduğumuz bu proje de, aynı amaca hizmet edecektir. 28 bin 500 metrekare özel proje alanı olarak inşa edilen Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, yaklaşık 4 bin metrekarelik inşaat alanına sahip bir çalışma. 151 araçlık otopark tasarlanmış olur, bunun 6 tanesi de otobüsler için ayrılmıştır. Alanın gerekli kamulaştırma işlemler Büyükşehir Belediyemiz tarafından tamamlandı. Elbette burası, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan muazzam bir değeri barındırıyor. Bu kapsamda, çalışmalara büyük hassasiyetle ve titizlikle yaklaşıyoruz. Bu proje, gerekli olan bütün incelemeler yapılarak onaylanmıştır. Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, barındıracağı özelliklerle bu tarihi mirasın doğru bir şekilde öğrenilmesine ciddi katkılar sunacaktır. Bölgeye olan ilginin artmasını, misafirlerimizin burada verimli ve keyifli bir vakit geçirmesini sağlayarak, tatmin edici bir deneyimle ayrılmalarını sağlayacağız. Bu projenin hazırlanmasında emeği geçenleri tebrik ediyorum.”
BAŞKAN ALTAY’A TEŞEKKÜR
Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın Konya’yı turizmde öne çıkarmak için önemli çalışmalar yaptığına da değinen Bakan Ersoy, “Başkan Altay 2 yıl önce bize geldiğinde, Konya’nın turizmine öncelik vereceğini, Konya’yı bu konuda hak ettiği yere çıkarmak için uğraşacağını söylemişti. Tabi Konya’nın önemli bir tarihi mirası var. Turizm bugüne kadar çok fazla öncelenmemiş ama baktığımız zaman turizm anlamında iyi değerlerimiz var Konya’da. Şimdi sayın başkan, diğer özelliklerin yanında turizmi de parlatmak istiyor Konya’da. Bunu yaparken de bizim önerimizi alarak, ortak yatırımlar yaparak gerçekleştirmek istiyor. Bu da bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Açıkçası Konya için turizm konusunda çok önemli bir eylem planı hazırlandı bakanlığımız ve Büyükşehir Belediyemiz tarafından. Beni sevindiren, Uğur Başkanın bu eylem planına göre hareket ederek, adım adım bu eylem planını gerçekleştiriyor olması. 2023 itibariyle Konya sadece sanayisiyle, tarımıyla değil, turizmiyle de ses getirecek bir şehir olacak. Çünkü turizm için gerekli olan altyapının büyük bir kısmı Konya’da tamamlanmış. Tüm bu özelliklerin de parlatılması ve tanıtılması gerekiyor. Bunu da el birliğiyle yapacağız” ifadelerini kullandı.
BU TÜR ÇALIŞMALAR SÜRECEK
Konya’nın tarihi ve kültürel mirasının önemine değinen Vali Vahdettin Özkan, “Medeniyetimize ışık tutan önemli noktalardan birisindeyiz. Şehrimiz açısından, kültürel değerlerimiz açısından, tarihi birikimimiz gelecek nesillere aktarılması açısından Çatalhöyük çok stratejik bir alan. Konya’nın, Anadolu’nun zenginliklerinin teşhir edilmesi ve tüm dünyayla paylaşılacak en önemli noktalardan biri, bu tür tarihi değerlerimizdir. Bu değerlerimizin gelecek nesillere aktarılması çok önemli. Nitekim buradaki çalışmalarımız da bunun göstergesidir. Bundan sonra da bu tür çalışmaların yapılması için iştahımız tamdır” şeklinde konuştu.
KONYA HİZMETTE ÖNCÜ ŞEHİR
Milletvekilleri adına konuşan Bayındırlık İmar ve Turizm Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Tahir Akyürek de, Konya’nın yatırım ve hizmet belediyeciliğinde Türkiye’ye örnek olduğunu söyledi. Bu anlamda Konya’da güzel hizmetlere imza atıldığına dikkat çeken Akyürek, şunları söyledi, “Bugün de bunun örneklerinden birini hayata geçirmiş oluyoruz. İmkan olarak, nüfus olarak bizden daha büyük şehirlerde yaprak kımıldamazken, Konya’da her gün bir yatırımın açılışını ya da temel atmasını gerçekleştiriyoruz. Bu yönüyle Konya’mız farklı bir şehirciliğe imza atıyor. Şuan temelini atmakta olduğumuz Tanıtım Merkezi ise şehrimizin en önemli yatırımlarından biri olacaktır. Konya’mız hükümetimiz döneminde sembol yatırımlara imza attı. Çatalhöyük Tanıtım Merkezi de bu yatırımlardan biri olacak. Şehrimizin turizmi ve sosyal hayatı açısından çok önemli bir proje. Bu hizmette emeği geçen herkesi tebrik ediyorum, şehrimiz için hayırlı olsun.”
KADİM MERKEZ
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da konuşmasına, son dönemde Türkiye’de yaşanan afetler dolayısı ile hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek başladı. Türkiye’nin bu yaraları el birliğiyle saracağını dile getiren Başkan Altay, Konya Büyükşehir Belediyesi olarak da gerek yangın bölgesinde gerek sel bölgesinde destek çalışmalarının süreceğini bildirdi. Konya’nın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını anımsatan Başkan Altay, bu anlamda Konya’nın görkemli bir tarihe sahip olduğunu söyledi. Konya’nın tarım ve sanayide de öncü şehirlerden biri olduğuna dikkat çeken Başkan Altay, bu özelliklerinin yanında Konya’yı aynı zamanda turizm şehri yapma konusunda çalıştıklarını dile getirdi. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da önemli bir desteğini gördüklerini vurgulayan Altay, şunları söyledi, “İnşallah Konya bir turizm şehri olacak. Bu kadim topraklar dünyanın en önemli değerlerinden biri. Çatalhöyük dünyanın hem en önemli arkeolojik sit alanlarından biri hem de insanlık tarihinin en eski yaşam alanı olarak öne çıkmaktadır. Dünyada tarımın yapılmaya başlandığı, ilk defa ateşin kullanıldığı, yerleşik hayatın ilk izlerinin görüldüğü yer olarak bilinen Çatalhöyük, yine yemek kültürünün ilk defa başladığı, vahşi hayvanlara karşı ortak savunmanın yapıldığı ilk bölge olarak da kabul ediliyor. Konya’nın bugün şehircilikte öncü ve rol model olmasının, tarımda üretimin merkezinde yer almasının temeli de Çatalhöyük’e dayanmaktır. Ayrıca şehrimizin yemek kültürü de yine Çatalhöyük’ün tarihinde saklıdır. Bu kapsamda, Çatalhöyük 2012 yılında, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmasının ardından küresel çapta daha özel bir bölgeye dönüştü. Tarihi açıdan evrensel bir değere sahip olan bölge, turistik açıdan da önem arz ediyor. Arkeolojik araştırmaların merkezi konumuna gelen Çatalhöyük, her yıl binlerce tarihçi, araştırmacı ve turist açısından bir çekim merkezi oluyor. Bizler de Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın katkılarıyla, Çatalhöyük’ün daha fazla tanınması ve gelen ziyaretçilerin daha güzel bir ortamla karşılaşmaları için kolları sıvadık. Tanıtım ve Karşılama Merkezi’nin alanı için, 26 bin 439 metrekare, belediyemiz tarafından kamulaştırıldı. Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi, 28 bin 500 metrekare özel proje alanı olarak inşa edilecek. Açık ve kapalı alanlar, otobüs ve araç parklarının bulunacağı merkez, toplam 43 milyon 556 bin TL’ye mal olacak. Buraya yapılacak yatırım için MEVKA’dan da 12 milyon 900 bin TL’lik bir destek aldık. Proje tamamlandığında Çatalhöyük’ün tanıtımına ve turizme büyük katkı sağlayacaktır. Yapmış olduğumuz bina tamamen ahşaptan yapılacak. Çatalhöyük’ün tanıtılması konusunda çabalarımız artarak devam edecek.”