‘Soykırım’ konusuna hiç ‘Fransa’nın reklâm olabilme isteği’çerçevesinden baktınız mı?
Şöyle televizyon ve radyo programlarına, yazılara baktım bu yönde bir çalışmaya rastlamadım.
Yani yapılmamış böyle bir çalışma.
Bu konuya belki kıyısından köşesinden dokunanlar olmuş ama…
İşin ehlinin düşüncelerini almak önemli.
Bu minvalde güzel bir söyleşi yaptık Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklâmcılık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Altunbaş ile.
‘Marka şehirler olduğu gibi marka ülkeler olabiliyorsa, Fransa bozulan ekonomisini ve itibarını marka ülke yaratarak düzeltmeye mi çalışıyor?’ sorusuna cevap aradık sayın hocamla.
Evet, ‘soykırım’ kavramının içini istediği gibi doldurmaya çalışan Fransa, dolayısıyla Sarkozy bunu yapmaya yeltenmiş olabilirdi.
O zaman…
Bundan sonra Fransa’nın neler yapabileceği değil bizim nasıl hareket etmemiz gerektiği önemliydi.
Neler yapabilirdik?
Ve ortaya güzel bir proje çıktı.
A.B.D.’nin çalışma sisteminden yola çıkarak bu projeyi daha iyi anlatmaya çalışabiliriz.
Şöyle ki; şu anda A.B.D.’nin‘süper güç’ olarak yaptığı en iyi şey nedir?
Soğuk savaş değil mi? Ya da psikolojik savaş da diyebiliriz.
Amerikan filmi izlemeyeniniz yoktur içinizde. Filmlerinde baştan sona Amerika’nın üstünlüğünü görebilirsiniz.
Filmin sonunda da; ‘Amerika gerçekten süper güçmüş ya, adamlar da her şey var. Uydudan bile işi halledebiliyorlar’ türünde cümlelerdir aklınızda kalan.
Irak bataklığında Amerika’nın darmadağın olup çekilmek zorunda kaldığını birden unutur filmi izleyen.
Evet adamlar bunu dedirtebilmek için milyon dolarları harcıyorlar. Hollywood’un bütçesinin neredeyse Amerikanın bir bakanlığının bütçesine eşit olduğu düşünülürse bu işin ne kadar ciddi bir mesele olduğunu kestirebilmek zor olmayacaktır.
Cemil Meriç’te bunu görmüş olmalı ki, ‘gelecekte savaşlar kavramlar üzerinde olacaktır. Kaleminize iyi sahip çıkın’ demiş ve psikolojik savaşa dikkat çekmiştir.
Şimdi soruyorum, biz neden bunları yapamıyoruz?
Sahi neden…
Denesek diyorum. Konya’da ve hatta tüm ülkede bunları yapabilecek, bu konudaki aczimizi giderebilecek hayli proje gelecektir.
Sinema filmleri, reklam filmleri, makaleler, sloganlar…
Acaba diyorum Konya’da bir ilki başlatsak ve bir çağrıda bulunsak bu konuda proje hazırlayabileceklere…
Kim ne kadar proje üretir?
Kim ne kadar destek olur?
Bu sadece ‘soykırım ‘ yalanı için değil, yarın İsrail, başka zaman başka bir şey. Hepimiz farkındayız ki ülkemiz coğrafi konum olarak önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla ülkemizi rahatsız edecek bu tür provokasyonlar artarak devam edecektir.
O zaman…
Bu tezleri çürütmeye yönelik projeler. Madem ‘savaşlar kavramlar arasında yapılacak’… Hele bir görelim kimler ülkesinin daha da ilerlemesinde kalem oynatacak, proje geliştirecek.
Ben yaparım ama kim ciddiye alıp destek çıkar diyenlere peşinen söyleyeyim Ak Parti İl başkanı Ahmet Sorgun beyden canlı yayında destek sözü aldık bile.
Hele ciddi projeler gelsin…
O zaman görün bir de. Konya’daki bütün STK’lar, firmalar, bütün Konya hatta tüm Türkiye bu konuda arkanızda olacağından şüpheniz olmasın.
Proje üretin ulaşması kolay ilgili yerlere…
Biz bekliyoruz.
