Seçmenler kararsızlıklarını, ilgisizliklerini bir kenara atmaya niyetlenirken; seçmenin ve sokakların nabzı da doğru orantılı olarak artarak atmaya devam ediyor.
Bugün yine Nabız araştırma şirketinin Mayıs ayının ilk haftasında sokağa inerek ölçtüğü seçmen nabzını sizlerle paylaşıyoruz.
Bir önceki yayınladığımız araştırma Nisan ayının 25'ine tekabül eden günlerdeki Kayseri'nin siyasi nabzı idi ve sadece Büyükşehir Belediyesi mücavir alanının nabzını tutuyordu.
Bugün yayınladığımız sonuçlar ise Kayseri ili sınırları içindeki siyasetin nabzını ölçen verilerden oluşuyor.
Şehir merkezinde 2451, ilçelerde ise 1350 denek üzerinden araştırma yapılmış.
Ak Parti 16 ilçenin hepsinde de rakiplerine fark atarak birinci parti konumunu koruyor.
Yeşilhisar hariç tüm ilçelerde MHP ikinci parti konumunda. CHP sadece Yeşilhisar'da ikinci parti.
CHP milletvekili ve birinci sıra adayı Şevki Kulkuloğlu Hacılarlı olmasına rağmen bu ilçede CHP'nin adeta yerde süründüğünü görüyoruz:% 4.
Hacılar, ilçe bazında Ak Partiye en yüksek oranla destek veren ilçe konumunda: % 81
Nisan ayı anket sonuçlarında Kocasinan, Melikgazi, Talas, Hacılar, İncesu'dan oluşan merkez ilçeler bazında bir sonuç yayınlamıştık. Bu sonuçlara göre
Ak Parti % 66,
MHP % 14,
CHP % 11,
diğer % 9 olarak bir resim ortaya çıkmıştı.
Mayıs'ın ilk haftası itibari ile ve tüm ilçelerin nabzının yoklanmış hali ile sonuçlara baktığımızda; Ak Parti ve MHP'de bir puanı biraz aşan bir yükselme, CHP'de ise bir puanı biraz aşan bir oranda bir gerileme gözlemleniyor.
Kararsızların sayısında belirgin bir düşme gözlemlenirken, diğer partilerden de Ak Parti ve MHP'ye yönelik ufak bir hareketlenme var.
Yeni sonuçlara göre;
Ak Parti % 67.2,
MHP % 15.3,
CHP % 9.9
ve diğerleri % 7.6.
Yine bu sonuçlara göre;
Ak Parti: 7,
MHP: 1,
CHP: 1 milletvekili çıkarıyor.
Ak Parti'nin 8. adayının meclise gidebilmesi için CHP'de devam eden gerilemenin 2 puan daha yaşanması gerekiyor.
Son iki ayda Kayseri'de % 3'e yakın bir düşüş gözlemlendiğinden hareketle ve CHP adaylarının sahaya inememesi ve herhangi bir heyecan ve varlık ortaya koyamamasını da hesaba kattığımızda; ilave olarak MHP ve Ak Parti'nin yüksek arzusunu göz önüne aldığımızda her iki partinin CHP'den bu oranda bir oy koparması işten bile değil.
MHP, ikinci milletvekilliği için hala %3 lük bir oy oranında artırımına ihtiyaç duymakta.
MHP'nin bu artışı sağlayabilmesi, son kaset skandalları hesaba katıldığında ne kadar mümkün olur, adayların gayreti bu açığı kapatmaya yeter mi, şimdilik bu konuda net konuşabilmek mümkün gözükmüyor.
Önümüzdeki günlerde Kaset etkisini net bir biçimde görmemiz mümkün olabilecek, sanırım.
Bu sonuçların adayların ilçe bazlı seçim çalışması yaptığı, şehir merkezine ve televizyon ekranlarına düşmediği bir ortamda elde edilen bir sonuç olduğunu da gözden ırak tutmamak gerekiyor.
Ekran hakimiyeti, sokak hakimiyeti, çarşı hakimiyeti ve en önemlisi ev hakimiyeti sonuçları belirleyen en önemli faktörler.
Bu faktörler devreye girmediği için seçim heyecansız geçiyor yorumları yapılmaya başlandı.
Bakalım siyaset meydanına heyecan gelecek mi ve kim, nasıl getirecek?
